Carta a en Duran

Vostè no em cau bé. Això no es cap secret, de la mateixa manera que a vostè no li ha agradat mai el partit polític on milito ni la seua gent, però sempre he intentat respectar la seua opinió, tot i ser oposada a la meua. Aquest matí, però al Matí de Catalunya Ràdio, mentre la Mònica Terribas l’entrevistava ha dit unes paraules que m’han indignat profundament: “De què viuré si deixo la política? Els professors guanyen poc. Haurien de cobrar més.”

Tinc 28 anys, una llicenciatura en Sociologia, Màster en Demografia i actualment estic fent un Màster en Docència Universitària per a professorat novell. Tinc una beca FPI amb la que realitzo una tesi doctoral, sóc membre d’un grup de recerca i a partir d’aquest curs tinc assignada docència (ja que la meua beca es realitza en dues fases), tot i que he fet d’ajudanta en algunes ocasions.

 I tot això per a què?

Per un sou precari que amb sort et permet sobreviure (estic d’acord en vostè en que per la feina que fem probablement cobrem molt poc), per unes futures places de feina inexistents (ja que no s’obrin ni s’obriran en molt de temps), sense la possibilitat de contractes alternatius com havia existit fins ara (ja que els han eliminat) i sense pràcticament cap opció per obtenir finançament futur deixant-nos una única sortida: marxar fora. I els meus companys i companyes que tenen plaça fixa no estan gaire millor que jo, amb sous retallats, càrregues docents i de recerca molt elevades… i la veritat, a vostè poc l’he sentit defensant-nos al Congreso, no l’he sentit defensar-nos quan les beques no es publiquen, ni quan han fet unes brutals retallades en I+D+i (excepte en tot allò que fa referència a la recerca militar), ni tampoc defensar un marc català de recerca.

Per altra banda, fa més de 10 anys que milito a les JERC i Esquera Republicana. Fa anys que hi participo activament, a diferents nivells, on he tingut diferents responsabilitats dins el partit i tot això sense cobrar mai un sol euro, ni és el meu objectiu. Però no es pensi que no en trec res d’això, tots aquests anys m’han servit per ser una persona crítica, empoderada i amb les idees molt clares, sense por a lluitar pels seus somnis ja sigui a nivell personal, professional o polític. Ajudar a construir una societat més justa i lliure i sobretot una ciutadania activa i republicana on les dones també puguem ser protagonistes, és allò pel que crec que val la pena seguir lluitant, i del que més orgullosa em sento.

Avui li recordava la Mònica Terribas que és diputat des del 1982 (jo no havia ni nascut!), i encara té la cara dura de dir que no sap com es guanyarà la vida si deixa la política? Ha fet de la política la seva gallina dels ous d’or, i és la gent com vostè la que malmet la imatge de la política, de la gent que ens dediquem a la política sigui al nivell que sigui. Avui com a (futura/proto) professora i com a política m’ha ofès profundament, i com jo crec que a molta gent. No li consisteixo que vostè em doni lliçons des de la seua habitació del Palace, ja que no crec que sigui un exemple a seguir en cap aspecte.

Per acabar li demanaria dues coses: que retiri les seves paraules d’avui, i sobretot que s’aparti ja d’una vegada per totes de la vida pública, deixant pas a la gent que encara creiem en el servei a i per a les persones, que per sort en som moltes.

53 responses to “Carta a en Duran

 1. Francesc Salip Molins

  Enhorabona per l’article Silvia. Hi ha massa gent en aquest País que està patint, tot i està molt preparada, i es repugnant haver d’escoltar a aquest individu dient tantes bestieses. Segueix així. A Esquerra ens fas molta falta

 2. Te felicito Sílvia!!! Poques vegades s’ha dit tant, amb tan poques i entenedores paraules.,!!!

 3. Pit i collons !!

 4. A els professors associats de la UB, que cobrem 500euros/mes, ens han obligat a pagar autònoms si voliem renovar el contracte per a aquest any. I l’any que vé es preveu un acomiadament massiu. La UB ens ha tingut treballant com un titular amb sou de precari, per ara poder-nos acomiadar sense problemes.

  Cal que corri la veu, això s’ha de saber. I mentrestant les taxes dels estudiants van pujant

 5. Felicitats!

 6. Per comentari un twit meu: ‏@josepmt Entenc a Duran i Lleida, amb sou de mestre a #Cat indep, no podria ni pagar 2 nits de suite al Palace, ni invitar a senyores be! #lamentable

 7. Moltísimes Gràcies Silvia per tant excel.lent carta. Em sento totalment identificada. No sóc professora, peró sempre m’ha costat molt pagar les meves factures, trevallant dur. Efectivament, ell és un politic cruel i mesquí a qui no li ha importat mai la gent per la que -suposadament- trevalla i que li paga la suite i tota la resta. Per això dic que estic orgullosa i ilusionada de la gent jove que, com tú, esteu en politica per fer millor la nostra societat. Gràcies de nou Silvia i segueix endavant amb

 8. Moltes veritats, i molt ben dites. Que n’aprengue!!!

 9. ……..i segueix endavant amb tanta empenta.

 10. En Duran és allò que coneixem per “un galtes”, un cínic professional, un “arribista”, un egòlatra sempre disposat a fer allò que calgui per a mantenir els seus privilegis.

 11. Felicitats Sílvia!

 12. Estic molt d’acord amb les crítiques que fas al Duran i la situació a les universitat (jo tinc una situació laboral molt semblant a la teva), però em sembla molt contradictori que després militis a ERC. Saps quins sous tenen els diputats i regidors del teu partit? Si volen podrien renunciar a part del sou, com fan els diputats i regidors de la CUP. És que creus que molts d’ells no han fet de la política el seu modus vivendi? Es que no coneixes les portes giratòries entre política i empresa provada? Unió és només un partit més dins de l’escòria política d’aquest pais. Si realment creus el que dius, el més coherent seria que deixéssis de militar a un partit clavat en el sistema, capitalista i emmerdat fins a les celles com ERC.
  Alguns dades per reflexionar (recopilats en 30 segons de buscar pel google):

  http://www.diaridegirona.cat/catalunya/2011/04/08/ugt-critica-sou-6000-euros-mensuals-carod-rovira/478255.html

  http://politica.e-noticies.cat/benach-gaudira-duna-pensio-de-78000-euros-47609.html

  http://politica.e-noticies.cat/benach-gaudira-duna-pensio-de-78000-euros-47609.html

  Etc, etc, etc…

 13. És el clatellot que es mereix, aquest cínic.
  Quin és l’interès en el càrrec que manté? – que en treu?
  Possiblement, intermediar en contractes (secrets) d’alguna corporació de tràfics, perquè amb el què cobra de polític, pobre, no en tindria prou.

 14. Martí Monterey

  Què s’ha cregut aquest senyor? Tampoc crec que pogués ser docent de res, més que de l’assignatura “Com ser un corrupte i que no t’enxampin” i “Com viure de la política a cos de rei”.

 15. El cerillo ens ofen a tots cada dia. Jo també soc professor però el Duran encara m’ofendria més a mi i a la meva professió si ell esdevingués professor.
  La única cosa que esperem sentir del Duran és que plega i d’Unió que el fa plegar.

 16. Aquest home és la vergonya de la política catalana. Des del meu bloc l’he anat criticant i dient el que en penso. Estic totalment d’acord amb el que dius. No hi ha dret. T’aniré seguint. Enhorabona i a treballar pel país i la llibertat.

 17. Montserrat Canal

  Moltes gràcies. Per la teva claredat i calma en expresar la teva opinió. Gràcies per donar veu a tos els que, avui, ens hem indignat amb les paruales del Sr. Duran. Gràcies per deixar clar que ens ha faltat al respecte a tot el col·lectiu de docents del país.
  Gràcies, tinc molt clar que amb persones com tu aquest petit nostre país se’n sortirà.

 18. Felicitats Sílvia!! És una gran resposta, sincera, tot i que segur que ni ho llegirà ni demanarà disculpes, val la pena que tothom ho sàpiga. En Duran és un polític vividor, no li interessa acabar amb el problema, i això no és la política sinó que és interès pur i dur, es ven al millor postor! però nosaltres confiem en tots els qui treballen com tu per un millor futur per Catalunya!

 19. I que passa si no sap que fer si deixa la política? Es que tothom té que saber que fara exactament amb el seu futur? Si algú ha dedicat la seva vida a la política, no em sembla gens extrany que no sàpiga que faria quan ho deixi…

  I si en als militants del seu partit els hi agrada la seva forma d’actuar, perque no hi pot seguir? Perque ho ha de deixar? Em sembla molt correcte que no es comparteixi la seva forma de fer, però no li pertoca a vostè dir si te que deixar o no la política basant-se en que no li agrada el que diu/proposa/fa…

  • Hola! Gràcies pel comentari.

   No, no tothom té que saber que fa amb la seua vida després de tancar una etapa, però tampoc em sembla bé que una persona que porta 30 anys vivint del servei públic així i que ho digui amb les formes i paraules que ho diu.

   En tot cas, si ets militant d’Unió i creus que ha de seguir estan en política, estàs en el teu dret, igual que jo de donar la meua opinió.

   Moltes gràcies de nou

 20. Gràcies Sílvia per posar en negre sobre blanc una resposta tan correcta a unes paraules tan desafortunades del portaveu de Convergència i Unió al Congreso de los Diputados.

 21. Con las cinco primeras palabras de tu carta ya he tenido bastante. Eres una vergüenza para la UB.

  • Hola Pau, no se qui ets… et tot cas, si creus que sóc una vergonya és la teua opinió. Ara… no crec que em coneguis com per dir això. El pròxim cop, et demano que siguin una mica més respectuós, com jo ho sóc en tu. Gràcies

 22. Estic d’acord amb la carta de la Sílvia, en Duran és una vergonya com a polític…com pot tenir la cara dura(hauríem de començar a dir cara de Duran?) de viure en el Palace…només per dignitat i respecte a la majoria de mortals aquest aspecte és una completa falta d’escrúpols per a tothom qui el paga.
  D’altra banda com és que UDC manté com a secretari general del partit a un tipus com a aquest, consentint-t’ho UDC es desacredita com a partit cada dia que passa.
  Més d’una vegada he piulat al Duran en el seu twitter personal dient el que en penso d’ell.
  Sobre els sous que cobren els diputats em sembla una total vergonya veient els sous que cobren la majoria de la gent i és precisament la gent qui paga aquests sous amb els seus impostos.
  Crec que el sou d’un diputat no hauria de sobrepassar, mai, els 2000 euros i potser els desplaçaments, dietes i no en el Palace, a càrrec del seu partit…veuríem després qui té veritable vocació per a dedicar-se a la política.

 23. Servei per les persones? Et queixes d’en Duran tú? Tots sou iguals els polítics, de dretes o d’esquerres. Només viviu per xuclar els impostos i comprar vots amb ells. Els de dretes per contentar als conservadors, els d’esquerres per ampliar un estat del benestar que literalment s’ens està menjant. Ens heu fregit a impostos (Catalunya la tercera regió amb més pressió fiscal del món), a treballadors i empreses, i ara vens tú a salvar-nos? Si pugués us retallaria al 80% dels polítics, amb 30 diputats en tenim prou, i les direccions generals i càrrecs de confiança, en sobren en igual proporció. Servei al poble? Jo soc poble, i el que vull és que em deixeu trànquil i no m’espolieu el 50% dels meus ingressos (SS, IRPF, IBI, taxes). Vosaltres sou els lladres. Tú ets una lladre. I ara vols anar de guays per dir-li a un altre lladre que prou de donar lliçons. Les lliçons te les dono jo a tú, que soc qui et pago. Jo, i els (sortosament per vosaltres) mil·lions de catalans que paguem impostos. Fes bé la teva feina (gestionar amb cura els serveis públics), ja que espolieu a les persones, tingues la decència d’almenys gestionar una mica bé (que durant els 2 tripartits els teus us vau lluir). La patria, el poble, el sentiment, la llibertat beeeeexxxs, gestiona bé i deixa’t de romanços.

  • Hola Andreu,

   Gràcies per la teua reflexió, tot i que no compartida per mi. En tot cas, i per més que et soni a tòpic, no tots els polítics són (som) iguals, ja es estiguin a sou públic o no.

   Igualment gràcies per les teues paraules.

  • Tu has anat a escola, Andreu? Si és que no, ja ho comprenc tot. Si és que si, on et vas perdre?
   El primer que cal per opinar és RESPECTE. I tu no en tens ni mica. Tu, com que, dius, no ets polític ni funcionari, et permets el luxe de donar lliçons a algú. Tu que no tens ni idea de res. Gestionar. Què en sabràs tu de gestionar res! Primer de tot, aprèn a gestionar la teva (mala) educació. I després, i només després, parlem. No fem demagogia, que és molt fàcil. A ningú no ens agrada pagar impostos, però si no hi fossin, no sé com m’ho muntaria per portar els meus fills a l’escola privada. Vas entenent per on va la cosa?
   Apa, salut!

 24. Clar i català, hem de treure als polítics del seu escó i posar gent amb iniciativa i empenta, els nostres polítics fa temps que han caducat, renovació !!

 25. Primer, moltes gràcies per totes les lectures, tota la difusió i tots els comentaris (ja siguin positius o crítiques). Intento anar contestant tots els dubtes i preguntes en breu, disculpeu però no he tingut temps avui!.

  Moltes gràcies de nou!

 26. Felicitats Silvia, trobo encertada la teva reflexió sobre aquest personatge nociu, que fa anys que tindria que estar a casa seva.

 27. Retroenllaç: Lliçó d’humilitat a Duran i Lleida d’una professora | Independència Catalana

 28. Bon dia Sílvia, des del teu poble.
  Crec que els teus comentaris són molt encertats. Tant pel que fa a Duran com a la trista situació de la docència. No sé què pensar sobre aquest home. Fins i tot si no estarà interpretant un paper.
  El que si puc dir-te és que molts militants d’Unió no estan d’acord amb els seus moviments. Està perjudicant al seu partit: està traient vots a CiU i donant-los a ERC.
  Pel que es refereix a alguns comentaris que confonen “polítics” amb “militants”, m’agradaria dir que el 99% de les persones que “estan en política”, ho fan de manera amateur, sense cobrar un cèntim i sense esperar res personal a canvi.
  La política és servei a les persones i al final és servei al teu país. Qui ho entengui de manera diferent està pensant en una altra cosa que no es diu política.
  Ànims Sílvia i endavant.

 29. Poques persones li han deixat tan clar a en Duran el que molt pensem d’ell. Gràcies Silvia.

 30. Molt ben dit!……

 31. Sílvia. Estic en una família plena de professors i soc simpatitzant d’ERC. Vaig escoltar en Duran per la radio i no em va semblar ofensiu, ell va constatar un fet irrevocable: el sou baix dels treballadors públics.
  Segurament expressat de forma poc correcte.
  L’enemic no és en Duran.
  Ànims.

 32. Silvia felicitats!!!!!! un article boníssim!!!!! besets

 33. Hola Silvia, fa anys jo era una gran seguidora d’en Duran. Sóc de CIU, pero últimament no em convencen gaire. Et dic això perquè tots tenim dret a decidir. Però hi ha una cosa, vaig conéixer al Sr. Duran personalment, el vaig trovar altiu, orgullós i només pendent d’ell mateix, que si el discurset, que si la foto….etc.em va FER PERDRE tota l’admiració qaue tenia en vers a ell. En canvi he conegut personalment al Sr, Artur Mas, cordial, distés, atent amb tot-hom a qui se l’acostaba, una diferéncia abismal al Sr. Duran, que últimament de senyor només en te l’imatge. També t’he de dir que has estat fantàstica a la carta que has fet, i ja de pas et dire que el Sr. Oriol, el trovo molt intelligent i sap el que vol per Catalunya.

 34. josefina salvatella

  Molt ben explicat Silvia, clar i ras!!! Moltes felicitats pel teu magnific article.

 35. No paga la pena fer un comentari sobre aquest “personatge”. Els nous temps l’hi están passant pel damunt. És un polític del passat en un partit del passat i “captiu” pel seu líder mesiànic (pobre Unió).
  No perdem més el temps amb aquest personatges. Tenim molta feina per davant.

 36. Hola companya. Jo milito a ERC al Vallès Occidental des que tu deuries tenir 3 anys, o sigui, en fa 25 i ja en aquells temps al “cerillu” (Duran) se li veia el llautó, doncs era i és dels que aprofiten qualsevol escletxa per traure´n partit personal.
  Crec que amb un enuig real però controlat, has sabut tocar ben bé allà on fa mal i més des de la teva edat, doncs sou els que empenteu fort per anar endavant i d´això totes i tots aquelles i aquells que hem llegit el teu comentari, estem orgullosos de tenir gent amb aquesta empenta, formació i ganes de viure lliurement en un País també lliure.
  Aquest individu és un pocavergonya, però prou llest per tenir tota la cúpula segrestada i mantenir-se després de 30 anys al capdavant i sense haver-se cremat amb càrrecs públics de massa decisió política.
  Hem d´incidir en la militància i els votants d´UDC, doncs molta d´aquesta gent està força desconnectada d´aquests “capirots” que tenen com a dirigents, perquè els costa molt entendre les filigranes que es marquen dia rere dia pel que fa al DaD, la Consulta i finalment el Sí a la Independència. Ho va provar en Vila i D´abadal l´any passat al Congrés d´UDC, amb un escàs 28% de suport, però hores d´ara de ben segur que tomba la truita.
  Endavant Sílvia. Salut, Sort, Independència.

 37. Ben dit, Sílvia. Reflecteixes el pensament de molts. Enhorabona. Amunt i crits!

 38. Realment aquest home cada cop em sembla més patètic.

 39. Hola Silvia, estic totalment d’acord amb la teva carta i crec, que encara t’has quedat curta. Personalment em sembla que es un cínic i una d’aquelles personas que fan mal a la politica.

 40. Jordi (de Manresa)

  ERC està a favor del decret de plantilles, i permet les retallades de sou als professors de la pública (els de la privada se me’n refoten). Per tan, en aquest aspecte, no és coherent queixar-se i ser d’ERC, perquè aquest partit recolza les retallades i al partit del qual forma part aques individu anomenat Duran.

 41. Es molt fort aquet home, que no s´en preocupe que de segur que alguna coseta fara ells sempre tenen alguna carta amagada a la manega

 42. Genial Sílvia!! Gent com tu fa falta al nostre país! Felicitats!

 43. Molt bé, Silvia. Quan vaig sentir la frase de’n Duran a mi també em va grinyolar tot, i no sóc professor.
  Vaig pensar que era una frase impròpia de un polític de la seva experiència, però al mateix temps, com no havia mesurat bé les paraules, també vaig pensar que aquestes definien el que ell realment pensa.
  Per a què retirar les paraules? Ja està fet. I no seria millor que els polítics de tant en tant diguéssin el que pensen i no el que els interessa que nosaltres ens creguem?
  El que si li pregaria és que se’n anés a jugar a terceres vies amb en Navarro a un altre lloc, i deixés de marejar la perdiu aquí, que prou feina tenim !!.

 44. No compartirem les nostres idees polítiques, però sí la mateixa vergonya i indignació en sentir com el senyor Duran menysprea els mestres amb cinisme i indiferència. Brava!

 45. Retroenllaç: Lliçó d’humilitat a Duran i Lleida d’una professora | LlibertatperCatalunya.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s