I les dones, què hi fem en política ?

Aquest cap de setmana hem celebrat a Manresa l’Assemblea Nacional de les Dones d’Esquerra, on una bona colla de dones ens hem trobat per reflexionar al voltant del nostre paper en la societat, i seguir treballant per trencar dia a dia amb les barreres estructurals que se’ns imposen pel simple fet de ser dones. De fet, bona part de la reflexió que vull fer la podem extrapolar a la resta de partits polítics, i especialment a aquells que són d’esquerres (simplement perquè la seua militància comparteix un perfil sociològic més similar que la militància de partits de dretes)

 Som conscients que participem en un món encara molt masculinitzat i que és complicat fer escoltar la nostra veu, però les dones que participem als partits polítics cal que tinguem més clar que ningú que, sense la participació activa de les dones en la política, la societat perd el 50% del seu potencial.

En som poques (si ho comparem amb l’estructura poblacional), però quan ens organitzem i treballem conjuntament demostrem que el nostre potencial és infinit. Som dones de totes les edats, algunes formades que llegim sovint sobre feminisme, altres formades per l’experiència de ser una dona que ha tirat endavant família, feina i tot allò que la vida li ha posat per davant. Som dones que estudiem, treballem, venim d’arreu del territori, algunes fa anys que militem al partit, d’altres hi acabem d’arribar o encara  hi ha qui no hem fet el pas.

En algunes ocasions alguna companya m’ha dit coses com “jo no sóc feminista”, o bé “a mi els temes aquests no m’interessen, jo visc com vull” i aquestes són expressions que pots sentir en dones de totes les edats i perfils diferents. Però en la majoria dels casos passa, que al cap d’un temps quan les escoltes parlar sobre aquest temes canvien el seu “jo no sóc feminista” per “ jo no era feminista però la militància m’ha fet”, és a dir que el fet de militar, de participar activament, activa la consciència del “fet feminista” i fa obrir els ulls davant d’una societat que no ens considera iguals que als nostres companys masculins.

Nosaltres tenim un gran repte, per a mi, un dels reptes més importants que tenim al davant com a societat: fer conscients a les dones d’arreu que cal feminitzar la política, començant pels nostres partits. Empoderar-les per servir d’exemple a les companyes del seu entorn, per canviar els imaginaris col·lectius, que sovint ens fan caure en els tòpics de les societats masclistes i construir conjuntament una nova societat, i per fer-ho cal que comencem per canviar el nostre partit. I ara mateix tenim una oportunitat immillorable amb la revolució social que estem vivint. Ara és quan ens toca empènyer més fort que mai, fer-nos escoltar més fort que mai, per tal de seguir caminant conjuntament cap a una societat més justa, on les dones puguem participar en igualtat de condicions i on no se’ns discrimini pel simple fer de ser dones.

Cada dia són més les dones que són conscients d’aquesta necessitat i també cada cop són més els homes que han entès que no té cap sentit seguir amb una societat que no compta amb la meitat de la seua població, poc a poc va florint la llavor que la lluita constant i dia a dia de tantes i tantes dones va sembrar.

Visca l’exèrcit de les formiguetes!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s