Cal pensar-hi. Detalls que ho canvien tot

Aquest matí he fet aquest tuit al diari Ara: “@silviacasola: Fa dies q m’hi fixo: secció “l’actualitat en 10 tuits” del @diariARA sols aparèixen homes. Que les dones no piulen a twitter? @CarlesCapde””

 El tuit (o piulada) en qüestió ha tingut diversos retuits i també mencions. Una d’aquestes mencions ha ocasionat una llarga conversa sobre quin era el motiu d’aquesta piulada, però després d’una bona estona d’intercanviar opinions no he estat capaç de fer-li entendre el meu punt de vista ni el perquè jo considerava que era important aquest fet. Com que 140 caràcters sovint són poc per expressar opinions (per més que tinguis un intercanvi de piulades) he volgut explicar el perquè en una entrada al bloc.

Molts poden pensar que el fet que un diari que publica tuits sobre l’actualitat diària i durant dies seguits no es publiqui cap de cap dona, no té res a veure amb les desigualtats encara existents entre homes i dones, però jo els dic que no, hi té a veure i molt més del que pensem. M’explico:

Es cert que en les últimes dècades les dones hem avançat molt en els nostres drets, però aquesta igualtat s’ha donat en l’esfera legal, no en l’esfera social. Les lleis ajuden a canviar la societat, però normalment, quan és vol provocar un canvi comportament social simplement canviant les lleis no és suficient. I sinó, contesteu a aquesta pregunta: No us ha passat mai que estan en una reunió heu de pensar noms per encarregar alguna cosa i sempre són homes? No us heu trobat mai en una situació on, parlant amb els amics, nomeneu algú reconegut i sovint són homes?

I això és fa “expressament”? Doncs per sort, la majoria de vegades, no. Més bé és el resultat de “no pensar-hi”. Els primers exemples que ens venen al cap (i a mi també) són d’homes, al igual que els primers companys que ens venen al cap quan pensem en algú per demanar una feina,  ocupar una responsabilitat… simplement perquè així és com ha estat fins al moment.

Això, però, no ha de significar que no puguem canviar les coses. És tant senzill ( i complicat al mateix temps) com abans de donar algun exemple pensar si realment has dit aquell nom perquè creus que era la millor opció o si hi ha algú que potser no hi havíem pensat… i a vegades potser serà una dona o no. Per això ara ens toca esforçar-nos una mica i pensar-hi, perquè així arribarà més aviat el moment que no ens hi tocarà pensar. I aquests són els detalls que ajuden a canviar les coses.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s