Per què faré vaga el 29 de març?

Sovint sento dir sobre la gent jove,  que fan vaga sense saber el perquè o directament, aquells que són estudiants, perquè “és un dia més de festa”. Aquest argument, a banda de no ser cert, és un més dels que hem d’aguantar les persones joves: que no estem compromeses amb el que passa al nostre voltant, que no lluitem pel nostre futur, que no ens preocupem, que sols pensem en allò material… doncs us dic que jo cada dia em trobo amb milers de persones joves, de totes les edats, amb moltes ganes de lluitar per construir el seu present i guanyar el futur!

I precisament per això avui us vull explicar els meus motius per fer vaga demà i sortir un dia més, però especialment demà, a lluitar pels meus drets. Els motius són molts, però aquí intentaré ser ordenada i entenedora:

1- Perquè sóc jove: Ser una persona jove ja fa, per si mateix, que partim d’una posició inferior a l’hora de cercar una feina (tenim menys experiència, potser encara no hem acabat la nostra formació més reglada…) i ocupem aquelles posicions més precàries i inestables del mercat laboral. Això, però no hauria de ser un problema ja que ràpidament podríem anar adquirint experiència i millorant les nostres condicions de treball i estabilitat. Els problemes venen, però quan aquesta condició inferior es converteix en permanent i ens dificulta el desenvolupament de les nostres biografies, i la principal conseqüència és que no ens podem emancipar. Amb aquesta reforma laboral:

– És privatitza la intermediació laboral, és a dir, les ETT’s començaran a copar tot el procés de contractació públic i privat. Els joves quedarem fora d’aquest procés o sols podrem accedir a aquells treballs més precaris i inestables

– Els contractes de formació seran fins als 30 anys ( i amb la possibilitat de tenir-ne més d’un en diferents llocs de treball i a la mateixa empresa)

– Possibilitat d’encadenar contractes temporals (inestabilitat laboral)

– 1 any de període de prova on, fins al finalitzar aquest any, et poden acomiadar sense indemnització.

2- Perquè sóc dona: La participació femenina al mercat laboral encara avui en dia es troba per sota de la masculina i les dones que treballen ho fan amb unes condicions (d’inestabilitat, sou, posicionament) inferiors a les dels seus companys masculins (vegeu post: 8 de març i tots els dies, dones amb tots els drets!). A més, amb aquesta Reforma Laboral, hi ha una clara voluntat de retrocés amb els nostres drets laborals i de dificultar la participació en el mercat laboral de moltes de nosaltres:

– És privatitza la intermediació laboral, és a dir, les ETT’s començaran copar tot el procés de contractació públic i privat. Les dones en edat de tenir fills, o que ja els tenen, aquelles que tenen pares grans o familiars dependents, quedaran excloses (ja que encara avui som nosaltres les que carreguem amb la major part de la feina de reproducció social)

– Flexibilitat interna de les empreses que suposa un atac directe a la conciliació familiar i personal. Les empreses disposen del 5% de les nostres hores de treball per obligar-nos a realitzar-les quan ells consideren.

– Acomiadaments per acumulació de baixes. Si faltes 9 dies a la feina amb dos mesos se’t pot acomiadar amb la indemnització mínima. Això afectarà directament a totes aquelles persones malaltes cròniques o bé a totes aquelles persones que tenen algú malalt al seu voltant que necessita de “les nostres cures”.

– Eliminació de la bonificació per maternitat. Fins ara l’empresa rebia el retorn del 100% de les cotitzacions a la seguretat social durant els 12 mesos posteriors al part, si reincorporava la treballadora que acabava de tenir una criatura, ara aquesta s’ha eliminat.

3- Perquè vull una societat del demà millor: Molts experts reconeixen que aquesta reforma laboral no està feta pensada en la creació de llocs de treball, sinó en la regulació dels drets dels treballadors i treballadores. De fet, és un atemptat laboral (citant el gran Joan Tardà), que retalla fins a nivells que mai hauríem imaginat en una societat democràtica i desenvolupada, els nostres drets com a treballadors. I alguns aquí pensaran: “això és momentani, quan passi la crisi tornarem a recuperar els mateixos drets” (de fet s’ha intentat vendre amb aquests arguments) doncs no és així perquè aquesta Reforma Laboral no té garanties de retorn, res assegura que més endavant puguem recuperar algun d’aquests drets, més bé tot el contrari…

I si amb aquests motius no en teniu prou us puc dir que aquesta Reforma Laboral redueix notablement les indemnitzacions per acomiadament improcedent, obre la porta a l’acomiadament lliure (l’empresa al·legant que no ha tingut els guanys previstos us pot fer fora), és destrueix la negociació col·lectiva…..

Així que demà no us queda altra: dones, homes, joves i no tant demà no aneu a treballar, no consumiu i sobretot sortiu al carrer a defensar els vostres drets i els de les futures generacions!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s