Sobre la importància de dir les coses pel seu nom

Suposo que molts esperàveu que aquest post estigués dedicat a la mort al llit i sense haver estat jutjat d’un feixista com Manuel Fraga, però fa dies que vull parlar-vos d’un tema que em preocupa molt i no havia tingut temps per fer-ho.

Amb el que portem d’any (i encara no fa un mes que l’hem començat) 5 dones han patit  actes de violència masclista extrema: han estat assassinades en mans de les seues parelles.  I el que més preocupa és el fet que determinats responsables polítics ho considerin “violència dins l’entorn familiar” (Ana Mato- ministra de sanitat) i no actes de violència vers les dones o bé justifiquin que l’augment de casos com un fet “normal” en períodes de vacances (Felip Puig- conseller d’interior)

I direu, tan important és això?

Perquè és tan important dir les coses pel seu nom? Doncs perquè la definició que en fan de les problemàtiques socials des de les institucions oficials interfereixen en allò que col•lectivament podem considerar violència de gènere i en la importància que li donem a aquesta problemàtica. És a dir, si reduïm la violència contra les dones a allò que passa dins l’entorn familiar, estem parlant sols d’un tipus de violència, i no de les múltiples formes que aquesta adopta dins l’esfera social (la universitat, la feina, les amistats…).

I amb referència al calendari? Val a dir, que és cert que hi ha una tendència a l’augment de les denúncies entre parelles, divorcis i casos de violència entre parelles en períodes de vacances, de la mateixa manera que hi ha una calendarització del matrimoni i fins i tot dels naixements. Però mai s’ha d’utilitzar això per treure importància al fet que vivim una situació molt preocupant respecte al retrocés en la protecció de les dones que pateixen violència masclista, o per dir que no és significativament important per replantejar la tornada d’alguns dels programes eliminats com el Programa de Seguretat Contra la Violència masclista, que la Generalitat va eliminar ara fa un any i totes les que ja han anat anunciant des dels diferents governs.

Així, responent a la pregunta que plantejava: és molt important que li diguem violència masclista a la violència cap a les dones, perquè així és i no li hem de treure ni una miqueta de la importància que té com a problemàtica que ens afecta a tota la societat. Les morts són la punta d’un iceberg que s’insereix en totes les esferes de les nostres societats a les que hem de dedicar tots els recursos possibles des de les institucions i també en el nostre dia a dia per eliminar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s